Snuspriser, varför varierar de?

Snuspriser, varför varierar de? Snuspriser, varför varierar de? Snuspriser, varför varierar de? Snuspriser, varför varierar de? Snuspriser, varför varierar de? Snuspriser, varför varierar de?

Priset på snus varierar från varje försäljningsställe och beror på en rad olika faktorer.

Först och främst är snus uppdelat i olika kategorier, de vanligaste kategorierna är portionssnus, white samt lössnus. Portionssnus och white säljs alltid för ett lägre pris då dosorna för lössnus innehåller mer tobak än portionssnus.

Likt många andra branscher är snusbranschen även uppdelad i olika segment såsom lågpris-, mellan- och premium-segment. Till lågpris segmentet hör bland annat populära Kaliber och LD. Snusvarumärket Kronan tillhör istället medium-segmentet, klassikerna Göteborgs Rapé samt General är istället två mycket populära sorter inom premium segmentet.

Kaliber
Billigare, men är det en färsk Kaliber-dosa, är kvalitén ofta lika bra.

Då vi i Sverige har en mycket hög punktskatt på snus som ökar successivt, växer framförallt lågprissegmentet markant. Allt fler snusare söker efter billigt snus, samtidigt som premium-segmentet allt mer börjar efterlikna lyxvaror. Det finns en pågående debatt om hur snus hamnar i samma fack som övriga, mycket skadligare tobakssorter så som cigaretter. Förhoppningsvis kommer vi i framtiden se en större skillnad mellan dem båda.

För att hålla ner kostnaden för sitt snus kan man enkelt planera sina inköp istället. Det är ofta mycket billigare att köpa en hel stock snus, 10 dosor, än att köpa 10 stycken dosor var för sig. Som snusare känner du säkert igen de tillfällen då du köper onödigt dyrt snus på 7 eleven och Pressbyrån när sista dosan är slut.

”Ju större partier snus återförsäljare köper in desto lägre pris betalar återförsäljarna per snusdosa”

För återförsäljare gäller endast en sak för att öka sina marginaler på snus. Ju större partier snus återförsäljare köper in desto lägre pris betalar återförsäljarna per snusdosa. Risken med detta är att många återförsäljare köper in för stora partier och i slutändan är tvungna att sälja snus med kort utgångsdatum kvar. Och vi vet alla skillnaden mellan nytt och gammalt snus, det är en färskvara.

Idag finns även smarta tjänster som ompaketerar stockarna och skickar dosorna rakt ner i brevlådan. Detta leder till ett enkelt sätt att hålla kolla på hur mycket man snusar samtidigt som man alltid får snusdosorna till ett lägre pris. Därmed är inte Snusogram intresserade av att sälja de absolut billigaste snussorterna som har korta utgångsdatum, då rekommenderar vi att du prövar på att göra snus på egen hand  – Vi föredrar färskt snus som kommer direkt från tillverkarna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Nödvändiga fält är markerade *