Nikotinfritt Snus

Många väljer nikotinfritt snus för att minska eller helt sluta snusa, men vad innehåller egentligen nikotinfritt snus och hur fungerar marknaden?

 

För att snus skall kunna kvalificeras som snus skall det innehålla tobak. I tobak finns även det centralstimulerade ämnet nikotin, detta ämne är framförallt bekant för sin beroendeframkallande egenskap.

 

Benämningen nikotinfritt snus kan lätt skapa en förvirring då nikotinfritt snus enligt dess verkliga bemärkning inte är snus. Anledningen till detta är att nikotinfritt snus saknar ämnet nikotin då det inte heller innehåller tobak. En bättre bemärkning skulle istället kunna vara Tobaks- och Nikotinfritt Snus, eller varför inte helt byta ut ordet snus till exempelvis portionsprilla. Detta borde i sin tur leda till en mindre förvirring hos oss konsumenter, speciellt för oss som är vana vid portionssnus.

 

”livsmedelsverket klassificerar  nikotinfritt snus som livsmedel”

 

Många är inte medvetna om att livsmedelsverket klassificerar  nikotinfritt snus som livsmedel, precis som alla andra matvaror är därför nikotinfritt snus momsbelagt med 12 % moms. Med detta sagt bör även denna typ av snus kunna säljas till personer under 18 år, dock arbetar de flesta återförsäljare med att behålla gränsen även för denna typ av varor. Ett vanligt argument för detta är att nikotinfritt snus lätt kan anses vara en inkörsport till det verkliga snuset som då innehåller tobak.

Tvärtom är även nikotinfritt snus en god nyhet för de konsumenter som önskar minska sitt användande av snus. En bra metod för att göra detta är att använda sig av trappstegsmodellen dvs. att man ersätter kanske varannan prilla med en nikotinfri prilla istället. På detta sätt kan användaren enklare trappa ner sitt nikotinberoende.

 

”växtfibrer som innehåller traditionella snusaromer”

 

Onico är Swedish Match nikotinfria varumärke och även det mest populära nikotinfria alternativet i Sverige. Istället för tobak är detta alternativ baserat på växtfibrer som innehåller traditionella snusaromer. Den mest efterfrågade varianten är Onico Original som även innehåller citrusfrukten bergamott. Citrusfrukten bergamott är en hybrid mellan äkta citron och pomerans. Denna ingrediens har även ett tydligt inslag i Sveriges mest sålda snus, varumärket General från Swedish Match.

Swedish Match vill på detta sätt skapa en enkel övergång mellan sina tobaks- och nikotinfria alternativ som med deras ursprungliga varumärken. Liknande tendenser kan vi även se hos snustillverkaren Gotlandssnus med sin produktlansering av deras tobaks- och nikotinfria alternativ Qvitt snus.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Nödvändiga fält är markerade *