Göra eget snus

Göra eget snus

Snusar man har man troligtvis känt av prisökningarna på snus under de senaste åren, och då kan ett bra alternativ vara att tillverka sitt eget snus. Det finns många olika produkter och ett par olika tillvägagångssätt. Det vanligaste sättet är tillverkning av eget snus med ugn.

Välkommen till en guide hur du gör ditt eget snus. Även om det krävs en god portion tålamod och ett par försök är det inte bara ett billigare alternativ till snuset du köper, det är även roligt och rätt kreativt att experimentera fram till det bästa snus som finns, dvs. det du gillar mest.

Det finns många webbsidor som säljer det som behövs, och lyckas man har man bara betalat mellan 4 och 15 kronor per dosa – en ganska rejäl besparing mot att köpa snus, även här på Snusogram. Man kan själv tillverka både löst och portionssnus och har dessutom möjligheten att smaksätta sitt snus precis som man vill. Vi på Snusogram vill självklart att ni köper ert snus av oss, men det kan inte förnekas att det finns en viss charm att prova på att göra eget. Varför inte testa och se vad vårt portionssnus och lössnus är i jämförelse mer ert eget!

 

Var varsam med smakessenser i början och prova dig fram.
Var varsam med smakessenser i början och prova dig fram.

 

Var köper man sin snussats?

Bästa sättet att köpa snussatser för egen tillverkning är på nätet där det finns många specialbutiker för just detta. De säljer även aromer och kan ofta hjälpa dig om du är osäker på hur du ska gå tillväga. Dessa butiker säljer också snygga återanvändningsbara snusdosor, något du kommer behöva till ditt nya snus. Men vi rekommenderar även att stödja din lokala tobakshandlare – Då kan du själv få tips, råd och få en känsla för kvalitén innan du lägger en stor order. Du kommer antagligen prova dig fram och då är det bra att inte köpa på sig allt för mycket från nätet.

 

Tillvägagångssätt – Så här gör du ditt eget snus

Självklart skall du alltid först och främst följa instruktionerna som står på den snussats du köpt, beroende på vilken tillverkare du väljer kan tillvägagångssättet variera. Det är först när du har lärt dig grundarna som du enklare kan börja experimentera för att hitta just din process. Nedan följer dock en generell guide för hur du kan tillverka eget lös-snus i ugnen.

 1. Sätt ugnen på 90 grader, alt. den temperatur som tillverkaren av snussats rekommenderar.
 2. Lös upp medföljande natriumklorid (salt) i varmt vatten. Mängden vatten kan variera, dock är det oftast mellan 7 och 10 dl vatten per kg råtobak. Kontrollera gärna anvisningarna på din snussats för exakta mått.
 3. Blanda din saltvattenlösning i en stor bunke och vispa ner tobakspulvret med en elvisp på låg hastighet.
 4. Häll över blandningen i den medföljande plastlådan. Observera att locket skall vara helt förslutet. Låt sedan denna blandning stå i ugnen under minst 24 timmar, dock kan man med fördel sänka temperaturen något samtidigt som man ökar fermenteringstiden till 36 timmar för högre snuskvalitet. Detta kan givetvis variera beroende på vilken tillverkare man har valt, återigen bör man följa instruktionerna första gången man gör sin egen snussats
 5. Ta ut snuset ur ugnen och låt sedan detta svalna till rumstemperatur.
 6. Lös upp medföljande natriumkarbonat (observera att detta inte skall förväxlas med natriumklorid) i 1 dl vatten.
 7. Blanda din svalna snusmassa med natriumkarbonatet (!).
 8. Sätt återigen på locket på behållaren och ställ åter in snuset i ugnen. Denna gång skall snussatsen stå i 12 timmar.
 9. Samma process som tidigare, ta ut snuset ur ugnen och låt sedan detta svalna till rumstemperatur.
 10. Häll ner din snusmassa i en större bunke och blanda med glycerol. Åter igen kan du med fördel använda elvisp på låg hastighet. Vill du smaksätta ditt snus är det nu du gör det. Snusarom säljs separat från snussatsen, och oftast behöver man en flaska per sats.
 11. Därefter kan du fylla dosor och förvara i kylen. Det går också bra att förvara ditt hemgjorda snus i större lufttäta lådor eller att frysa in det i plastpåsar för längre förvaring.

 

Mitt eget snus

 

Att tänka på

Tro mig, det kommer lukta snus i ditt hem! Och även om jag gärna haft en General snus-doftande lägenhet i någon dag är det inte lika uppskattat av de som inte snusar. Sambon är kanske därmed inte överlycklig.

Om ditt hemgjorda snus är svårt att krama kan du lägga till mer glycerol. Detta gör du som innan med elvisp på låg hastighet. Glycerol binder snuset och gör det lättare att forma.

Om ditt snus blivit för torrt kan du lätt långsamt återfukta ditt snus genom att lägga en gurkskiva i snusdosan. Torrt snus kan man få om temperaturen under bakningen varierar, något som kan motverkas genom att sätta temperaturen något lägre än rekommendationen.

Om ditt snus däremot är för blött kan detta bero på att du blandat/vispat för dåligt under tillagningen. När man blandar snuset binds alla ingredienser samman, vilket är mycket viktigt för en bra sats. Om du slarvat med detta är det tyvärr svårt att rätta till.

 

Lycka till och låt snuset smaka! Och om du hellre vill ha ”köpe snus” online, till brevlådan – Då finns vi här.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Nödvändiga fält är markerade *